Archive for the 'Coretan Sisi' Category

Sahabat, teman dan rakan…

1.

“F, ko ada sahabat tak?” persoalan dilontarkan kepada teman sebelahku oleh si Z yang tidak lain juga rakan sebilikku. Aku mengerti maksud soalannya. Bukan sekadar soalan biasa

Diam mengisi ruang kosong itu sebentar.

“Hmm, sahabat? Entahlah kawan…,” jawapan itu bukan aku sangkakan dan tidak jugak aku terkejut mengenainya. Aku mengerti dia juga faham maksud terma itu yang sebenarnya.

Kerana sahabat sukar diberi erti…

Continue reading ‘Sahabat, teman dan rakan…’

Hari pertama meninggalkan DNA, sel, dan ‘keluarganya’

Tidak siapa menyangka subjek-subjek pengkhususan major yang memperkenalkan saya dengan sel-sel, DNA, kejuruteraan tisu, mikrobiologi dan sebagainya berakhir dengan saya melaporkan diri sebagai Jurutera Perisian di BIT (M) Sdn Bhd pagi tadi.

Kejutan pertama yang saya terima ialah pada Morning Briefing atau kuliah agama pagi yang disampaikan oleh mentor yang selama ini saya ikuti kuliahnya, Ustaz Abu Saif Hasrizal Abdul Jamil

Continue reading ‘Hari pertama meninggalkan DNA, sel, dan ‘keluarganya’’

Roti canai dan Oracle

“Kamu ada kelas hari ini?” tanya makcik kedai roti canai Montel, tempat kegemaran aku bersarapan roti canai sejak di kampus lagi.

Kekerapan aku ke kedainya hampir setiap minggu membuatkan dia dan suaminya telah mengecamku setiap kali aku sampai ke kedainya. Hanya perkataan “biasa, pakcik!” telah mampu difahami oleh mereka akan menuku untuk bersarapan di kedainya.

“Biasa ya, pakcik!”
Continue reading ‘Roti canai dan Oracle’

Sekitar lawatan ringkas ke Pesta al-Kutub al-‘Alami KL ’09

“Nak lawat atas dulu ke atau bawah?’ saya bertanya hati.

“Lawat bawah dululah. Ikut tertib, dari bawah baru naik ke atas,” hati menjawab memberi solusi. Akur dengan alasan, kaki melangkah turun dari tingkat 2 ke tingkat bawah

Sebetulnya baru sahaja menunaikan solat Zuhur apabila sampai di PWTC jam 1.45 petang tadi.

Kaki melangkah menuju gerai-gerai yang menarik perhatian mata yang memerhati dari jauh.

Booth Inteam menjadi pilihan. Kebetulan pula kumpulan nasyid terkenal itu baru sahaja tiba di situ.

Continue reading ‘Sekitar lawatan ringkas ke Pesta al-Kutub al-‘Alami KL ’09′

Prison Break?

Berkata Sucre, “Hey,papi..tengok ni..dah dua minggu dia menghilang..”

Jawab Scofield, “hilang? Apa maksud engkau? Takkan the Company pun terlibat sama”

Bingkas si abang, Burrows menjawab, “Apa-apa yang berkait dengan kita, the Company takkan teragak-agak nak bertindak, dik.”

Sara berpaling sambil bertanya, “Walaupun dia di Malaysia, dan kita ni jauh di LA?”

Burrows menjawab pendek, “Ya.”

Scofield mengeluh berat, “Hmmm..”

Sucre menggaru kepala botaknya yang tidak gatal itu.

Tiba-tiba… Continue reading ‘Prison Break?’

36 jam ‘offline’

Bermula pada malam Jumaat, 20 November 2008 entah kenapa blog saya tidak dapat dibuka. Memikirkan ia situasi biasa mungkin kerana server dibaiki dan sebagainya, saya mengambil langkah berdiam diri.

Hari Jumaat, 21 November pun masih sama, blog tidak dapat dibuka. Saya menjangkakan mungkinkah komputer saya yang menyekat alamat ke blog saya, hati tidak dapat bertenang.

Continue reading ’36 jam ‘offline’’