Archive for the 'Weblog' Category

Nasihat untuk penulis

Terasa janggal apabila setiap hari melayari blog sendiri dan melihat statistik yang bertandang tetapi tidak ada kemas kini yang terbaru untuk dikongsi bersama. Mungkinlah yang bertandang itu hanya mahu bersiar-siar lalu tersinggah di teratakku ini, namun alangkah baiknya andai persinggahan itu kulayani dengan entri atau artikel yang bermanfaat.

Pabila dikatakan penulis, maka pemblog juga termasuk dalam kategori penulis, cuma mereka tidaklah menulis di atas lembaran kertas, hanya keyboard yang diketuk-ketuk untuk perkataan timbul di skrin lalu terpamerlah tulisan di alam maya; laman web, blog dan sebagainya. Continue reading ‘Nasihat untuk penulis’

Simpler is always better

“Apa ‘palpitation’ dalam bahasa Melayu?” Afiq mengangkat kening merenung empat bakal doktor muda di keliling meja itu. Sekilas dia mengukir senyum mengusik ke arah Jo.

Senyap. Tak ada yang menjawab. Semua berkerut dahi memikir.

“Ana? Palpitation?”

Ana cuba menahan muka dari beriak. “Palpitasi.” Ujarnya selamba. Ketawa pecah di meja hari itu.

Palpitation…palpitation…” Jo memetik jari sambil memandang siling malam ini. “Betul jugak apa yang Along kata tu. Kalau patient macam nenek aku, takkan aku nak tanya dia ‘makcik ada rasa palpitation atau palpitasi atau apa-apa seumpama dengannya’. Mau kena baling dengan terompah cakap bahasa orang tak faham.” Continue reading ‘Simpler is always better’

Mereka salah menduga

Mereka salah menduga
seakan-akan dia tak punya harga
untuk terus dia berkata
yang benar, yang Hak, dan segala yang daripada Dia
dan juga rasul-Nya
di bumi ini bumi Malaya

Mereka salah menduga
dia bukan mencari harta
jauh sekali pangkat dunia
hanya kerana dia bersuara
berkata apa yang mereka selalu terkena

Mereka salah menduga
Sedang dirinya punya prinsip dan harga
dibeli tiada dijual jangan dicuba
kerana ia mencari peluang berbicara
pada takhta dan kerusi yang entahkan berharga entahkan tiada
Continue reading ‘Mereka salah menduga’

Menonton atau ‘membaca’ filem?

Dah seminggu lebih blog ini tak terkemaskinikan.

Kata sifu saya, pemblog perlu banyak membaca sebelum menulis. Akibat itulah agaknya saya tak menulis lebih seminggu.

Betul ke begitu?

Kerana kurang membaca atau tak pandai membaca agaknya. Bukan sekadar membaca yang bertulis, berabjad, dan berangka saja..membaca yang bergambar, berilustrasi, dan beranimasi juga termasuk membaca.

Mungkin yang itu saya kurang…

Continue reading ‘Menonton atau ‘membaca’ filem?’

Salam Lebaran Eidul Fitri 1429H

Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri 1429H, Kullu ‘Aam wa Antum bi Alf al-Khair…kepada semua pembaca sama ada yang mengenali diri saya ataupun tidak.
Continue reading ‘Salam Lebaran Eidul Fitri 1429H’

10 telah berlalu…di manakah kita?

Ya, 10 telah berlalu. Apa yang sepuluhnya? Tentulah Ramadhan al-Mubarak, takkan 10 September walaupun bilangannya sama. Hmm…

Kenapa?

Ya, kenapa dengan 10 hari yang telah berlalu? Biasalah, putaran alam. Lepas sehari, seminggu, lepas seminggu sebulan. Ada masalah ke?
Continue reading ’10 telah berlalu…di manakah kita?’

Dah bersedia memberi?

SUMBANGAN
“Eh, Sin..kat blog kau ada laman ‘Sumbangan’, kau minta derma ke?”, tanya seorang rakan sejurus melihat sepintas lalu blog aku.

“Ha, aku nak minta derma sikit..ingat buat blog ini senang ke..so, memandangkan kau dah bertanya, eloklah kau jadi orang pertama derma kat aku..haha..”, jawabku merespons pertanyaannya seraya tertawa kecil.

Continue reading ‘Dah bersedia memberi?’