Islam iktifar hak bukan Islam guna kalimah Allah

KUALA LUMPUR, Feb 7 — Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan, perintah membenarkan penganut agama Kristian menggunakan kalimah “Allah” merupakan satu hak yang diiktiraf di sisi Islam.

“Isu ini (kalimah Allah) bukan menentukan agama siapa benar dan agama siapa yang salah.”

“Ini adalah hak yang diiktiraf oleh suatu agama pada suatu agama yang lain,’ kata beliau pada Forum Kalimah Allah di sini, malam tadi.

“Ini bukan dialog teologi atau perbandingan agama… sejauh mana kadar untuk mereka (bukan Islam) dibenarkan menggunakan kalimah Allah,” kata beliau lagi.

Beliau yang juga pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) turut mempersoal tindak-tanduk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana melarang masyarakat bukan Islam di Selangor dari menyebut nama “Allah”.

“JAIS gantung kain-kain rentang nama Allah untuk orang Islam sahaja, tetapi lagu negeri Selangor pun disebut nama Allah, takkan Jais nak tangkap orang bukan Islam yang menyanyikan lagu negeri dengan menyebut nama ‘Allah’,” tambah beliau.

Malah menurut Asri, pada logo polis pun terdapat kalimah Allah sedangkan logo tersebut turut dipakai oleh anggota-anggota polis yang bukan beragama Islam.

“Sepatutnya polis bersama-sama Jais tak boleh tahan masyarakat bukan Islam yang menyebut (kalimah) Allah, mereka kena tahan mereka dulu yang masuk Selangor kerana Selangor melarang orang bukan Islam (dari) menyebut ‘Allah’,” kata beliau dipetik Harakah Daily hari ini.

Asri yang juga pakar hadis mendedahkan suatu hadis sahih daripada Imam Bukhari sendiri pun merakamkan bahawa Raja Rom bernama Hercules turut diriwayatkan menyebut kalimah ‘Allah’.

“Hercules bertanya dia (Abu Sufian) banyak soalan, antara yang diriwayatkan Imam Bukhari: Sebelum dia (Nabi Muhammad s.a.w) diutuskan menjadi seorang rasul, pernahkah kamu menuduh dia sebagai pembohong,” jelasnya.

Menurut beliau, Abu Sufian yang ketika masih tidak memeluk Islam berkata ‘tidak’, lalu Hercules berkata bahawa mustahil Muhammad itu berbohong menggunakan nama ‘Allah’.

“Lalu Hercules berkata: Kalau Muhammad ini kepada manusia pun tidak berbohong, maka fahamlah aku bahawa mustahil dia berbohong atas nama ‘Allah’.”

“Hercules sebut nama Allah (walaupun) dia Raja Rom, dia Kristian… terjemahan Abu Sufian adalah dia (Hercules) menyebut nama ‘Allah’ dan terjemahan itu ada di dalam Sahih Bukhari,” jelasnya.

Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Chua Jui Meng kemudiannya mendedahkan bahawa Kementerian Dalam Negeri (KDN) mula bergiat menghalang penerbitan akhbar mingguan Herald terbitan Katolik bukan disebabkan akhbar itu memohon menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam penerbitan mereka.

Sebaliknya, menurut dakwaan Chua, KDN berasa tidak selesa apabila mendapati kandungan Herald cenderung menyokong parti-parti pembangkang ketika menjelang pilihan raya umum ke-12.

“Sewaktu Bersih (Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil) mengadakan demontrasi besar-besaran di ibu negara, Herald menerbitkan di muka hadapan majalah itu gambar-gambar dan tulisan-tulisan menyokong Bersih,” jelasnya.

“Apabila KDN yang dimiliki oleh Umno menyedari tentang itu, Umno mendapati Kristian di negara ini banyak menyokong pembangkang khususnya PAS, di samping PKR dan DAP yang boleh menjejaskan Umno (dalam) PRU-12, mereka mula mengharamkan Herald,” katanya.

Chua memberitahu usaha mengharamkan penerbitan Herald bukan disebabkan faktor agama, tetapi demi menjaga kepentingan Umno.

Ekoran itu, menurut beliau, gereja Katolik terpaksa menggunakan ‘jalan Mahkamah’ dengan memohon menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam penerbitan The Herald demi mencegah konspirasi Umno tersebut.

Sebelum itu, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan at-Tantawi menjelaskan bahawa rasa bimbang yang bersarang di kalangan umat Islam disebabkan tidak rela kalimah ‘Allah’ digunakan secara yang salah.

Pun begitu, menurut beliau, umat Islam tidak berhak melarang masyarakat bukan Islam dari menggunakan kalimah ‘Allah’ itu.

“Kita tak ada hak melarang mereka (bukan Islam) nak guna kalimah Allah, tapi jika mereka guna secara salah dan inilah menjadi asas kebimbangan umat Islam dalam negara kita,” jelasnya.

Bercakap di depan lebih 500 hadirin dari pelbagai agama, beliau secara peribadi melahirkan rasa bimbang sekiranya kalimah ‘Allah’ itu diletakkan di restoran-restoran yang menjual produk atau makan tidak halal, yang akhirnya mengelirukan umat Islam.

Disebabkan kebimbangan tersebut, beliau menggesa pihak berwajib supaya menjelaskan ‘kadar’ menggunakan kalimah Allah di kalangan masyarakat Islam secara undang-undang yang praktikal.

Dalam forum tersebut, beliau turut mengulangi ketetapan PAS iaitu masyarakat bukan Islam dibenarkan menggunakan kalimah Allah, tetapi tidak boleh digunakan pada tempat yang salah serta bertujuan menyampaikan dakyah ke atas umat Islam sendiri.

Forum itu dianjurkan oleh Lajnah Penerangan Pemuda PAS Pusat.

Sumber: theMalaysianInsider

**Rakaman audio forum tersebut boleh dimuatturun di laman berikut:

One thought on “Islam iktifar hak bukan Islam guna kalimah Allah

  1. Ramai benor yg nak melindungi kalimah Allah, maka apakah mereka tak membaca dengan sebenar-benarnya maksud bacaan di bawah?

    ‘A’uzubillahiminasyaitanirrajim’ @ ‘aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam’.

    Maka apakah mereka tersalah baca dengan bacaan seperti berikut:

    ‘Aku pelindung kepada Allah daripada syaitan yang direjam’????

    Banyak sekali puji-pujian yang kita terima sepanjang hidup kita hinggakan tak terkira banyaknya. Maka apakah sesuai untuk dikatakan ’segala puji bagi kita’ dan bukan lagi ’segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam’ @ Alhamdulillahirabbilalamin’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *