Menggunakan Pewangi Mulut Ketika Puasa

Fatwa: Dr Soleh bin Fauzan al-Fauzan
Penterjemah: binsahak

Soalan:

Di farmasi ada dijual spray pewangi mulut, apakah harus menggunakan pewangi ini pada siang hari ramadhan untuk menghilangkan bau busuk mulut?

Jawapan:

???? ?? ??????? ?????? ???? ?? ???? ?????? ??????? ?????? ???? ?? ???? r ? ???? ?????? ?????? ??? ??? ??? ??? ???? ??? ??? ??? ?? ?? ????? ?? ?????? ??????? ?? ?????? ????? ??? ????? ????? ??? ???? ??????? ??? ?? ???? ??? ??????: “???? ?? ?????? ???? ??? ???? ?? ??? ?????” ????? ??????? (7492)? ????? (1151) ?? ???? ??? ?????t

Cukuplah orang yang berpuasa menggunakan siwak untuk mewangikan mulutnya yang digalakkan oleh Nabi SAW, (namun) jika digunakan spray pewangi mulut dan ia tidak sampai ke halkum tidak mengapa. Disamping itu bau mulut orang yang berpuasa disebabkan puasanya tidak sepatutnya dibenci, kerana ianya kesan dari ketaatan dan suatu yang disukai oleh Allah AWJ. Di dalam hadith (Nabi SAW) bersabda:

???? ?? ?????? ???? ??? ???? ?? ??? ?????

Maksudnya: “Bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah berbanding berbanding bau kasturi.” (HR al-Bukhari dan Muslim dari hadith Abu Hurairah RA.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *