Archive Page 15

Ihya’ Ramadhan dan Majlis Ramah Mesra bersama Mufti Perlis

Continue reading ‘Ihya’ Ramadhan dan Majlis Ramah Mesra bersama Mufti Perlis’

Menggunakan Pewangi Mulut Ketika Puasa

Fatwa: Dr Soleh bin Fauzan al-Fauzan
Penterjemah: binsahak

Soalan:

Di farmasi ada dijual spray pewangi mulut, apakah harus menggunakan pewangi ini pada siang hari ramadhan untuk menghilangkan bau busuk mulut?
Continue reading ‘Menggunakan Pewangi Mulut Ketika Puasa’

Puasa kembalikan manusia ke alam fitrah

Oleh Dr Osman Nasir

Kita akan menghadapi bulan puasa dalam bulan Ramadhan yang mulia yang jatuh pada bulan September ini. Sesungguhnya pada bulan ini lah kita akan kembali kepada alam fitrah yang semula jadi jika kita puasa mengikut sunnah Rasulullah s.a.w.

Pada ketika kita mengamalkan puasa itulah kita akan melakukan beberapa ibadah yang menyesuaikan diri kita dengan alam kejadian kita.

Continue reading ‘Puasa kembalikan manusia ke alam fitrah’

Dah bersedia memberi?

SUMBANGAN
“Eh, Sin..kat blog kau ada laman ‘Sumbangan’, kau minta derma ke?”, tanya seorang rakan sejurus melihat sepintas lalu blog aku.

“Ha, aku nak minta derma sikit..ingat buat blog ini senang ke..so, memandangkan kau dah bertanya, eloklah kau jadi orang pertama derma kat aku..haha..”, jawabku merespons pertanyaannya seraya tertawa kecil.

Continue reading ‘Dah bersedia memberi?’

Coretan Ramadhan

Gambar hiasan

“Abi..abi..Along tanya sikit”, ‘Ammar, anak sulungku bertandang ke arahku pada suatu petang Ramdhan.

“Ya, ada apa Along?”, soalku meraikannya.

“Along tengok semalam abi ada tulis artikel pasal perlunya Ramadhan bersandarkan dalil, apa maksud abi sebenarnya?”. ‘Ammar menyoalku. Tanpa sedar, aku bersyukur hasil tulisanku juga dibaca zuriat sendiri.

Continue reading ‘Coretan Ramadhan’

Puasa Tidak Boleh Berpisah daripada Dalil Sunnah

“TIADA siapa pun yang beriman dapat menafikan bahawa pengamalan agama ini hendaklah berteraskan apa yang dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. Baginda adalah tempat rujukan tanpa sebarang pertikaian mengenai hakikat Islam dan cara ibadah dalam Islam.”

Seorang agamawan sama ada dia sarjana besar, atau memiliki puluhan Ph.D sekalipun, mufti atau siapa sahaja, jika huraiannya mengenai agama ini tidak selaras dengan dalil-dalil sunnah Nabi maka ia tidak diterima.

Continue reading ‘Puasa Tidak Boleh Berpisah daripada Dalil Sunnah’

Ramadhan: Harapanku

6:54pm 29 Sya’ban 1429

Kurang 1 jam lagi, Ramadhan akan menjelma. Bersediakah kita dengan kedatangannya atau sekadar kita menunggu ia seperti putaran masa yang akan terus berlalu seperti kedatangan bulan-bulan yang lain. Jangan pula kita menunggu Ramadhan seperti menunggu bulan September biarpun tarikhnya sama!
Continue reading ‘Ramadhan: Harapanku’