Puasa kembalikan manusia ke alam fitrah

Oleh Dr Osman Nasir

Kita akan menghadapi bulan puasa dalam bulan Ramadhan yang mulia yang jatuh pada bulan September ini. Sesungguhnya pada bulan ini lah kita akan kembali kepada alam fitrah yang semula jadi jika kita puasa mengikut sunnah Rasulullah s.a.w.

Pada ketika kita mengamalkan puasa itulah kita akan melakukan beberapa ibadah yang menyesuaikan diri kita dengan alam kejadian kita.

Read More

Dah bersedia memberi?

SUMBANGAN
“Eh, Sin..kat blog kau ada laman ‘Sumbangan’, kau minta derma ke?”, tanya seorang rakan sejurus melihat sepintas lalu blog aku.

“Ha, aku nak minta derma sikit..ingat buat blog ini senang ke..so, memandangkan kau dah bertanya, eloklah kau jadi orang pertama derma kat aku..haha..”, jawabku merespons pertanyaannya seraya tertawa kecil.

Read More

Coretan Ramadhan

Gambar hiasan

“Abi..abi..Along tanya sikit”, ‘Ammar, anak sulungku bertandang ke arahku pada suatu petang Ramdhan.

“Ya, ada apa Along?”, soalku meraikannya.

“Along tengok semalam abi ada tulis artikel pasal perlunya Ramadhan bersandarkan dalil, apa maksud abi sebenarnya?”. ‘Ammar menyoalku. Tanpa sedar, aku bersyukur hasil tulisanku juga dibaca zuriat sendiri.

Read More

Puasa Tidak Boleh Berpisah daripada Dalil Sunnah

“TIADA siapa pun yang beriman dapat menafikan bahawa pengamalan agama ini hendaklah berteraskan apa yang dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. Baginda adalah tempat rujukan tanpa sebarang pertikaian mengenai hakikat Islam dan cara ibadah dalam Islam.”

Seorang agamawan sama ada dia sarjana besar, atau memiliki puluhan Ph.D sekalipun, mufti atau siapa sahaja, jika huraiannya mengenai agama ini tidak selaras dengan dalil-dalil sunnah Nabi maka ia tidak diterima.

Read More

Buletin II

Salam sejahtera untuk semua,

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di alam maya. Entri kali ini ringkas saja, semata-mata untuk memberitahu anda semua bahawa kita semakin menghampiri Ramadhan. Bulan pose, kata budak-budak. Bulan yang dinanti-nantikan ahli ibadah dan ahli ilmu kerana Ramadhan bagaikan pesta ibadah yang menjanjikan seribu satu keistimewaan buat yang bersungguh inginkannya. Apa-apapun saudaraku sekalian, Momentum Edisi Kedua telah menggariskan panduan berRamadhan atas petunjuk sunnah. Ayuh, kita review, muat turun, dan sebarkannya.

DOWNLOAD DI SINI

Ayuh, kawan-kawanku sebarkan kebaikan walau di mana jua anda berada!