Archive Page 8

Cukuplah dengan yang pertama

“Kak Ngah, tolong Ummi tengok-tengokkan Solehah ye. Ummi nak masak,” pinta Ummu Husna kepada anak keduanya sambil menyua talam berisi sepiring biskut dan air teh sebagai kudapan ringan sebelum waktu makan tengahari.

“Ok,” jawab Kak Ngah ringkas.

Tidak lama kemudian…

“Kak Ngah, tolong ambilkan Kak Long air. Kak Long haus la,” kata Kak Long yang sedari tadi asyik dengan buku cerita.

“Ala, Kak Ngah tengah tolong Ummi jaga Solehah ni. Tak nampak ke?“ balas Kak Ngah pula sambil terus melayan Solehah.

Kak Long bangun dengan wajah masam.

Ada sesuatu yang tidak digemari dengan ayat terakhir adiknya itu.

Continue reading ‘Cukuplah dengan yang pertama’

Pidato Perdana

Apabila memahami Sunnah Rasulullah SAW

“Husaini, lama tak update blog?” tanya seorang ‘peminat’.

“Ai, berita Ust Akhil tu bukan update ke?” aku cuba ‘melenting’ dengan menjawab sedemikian.

“Kami pun boleh ‘kopi pes’ berita itu, itu sekadar berita, kami mahukan tulisan, idea, dan curahan emosi anta,” jawabnya kembali.

“Amboi, curahan emosi tu…tak tahan telinga mendengar, terasa hati tergeletek, mulut saja yang belum tergelak.”

“Hari ini kita tonton video sajalah, ana rasa kadang-kadang kita terlupa pada perkara asas tetapi penting ini, ” aku menyusun jawapan.

“Video pasal apa?”

“Apabila memahami Sunnah Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam.” Continue reading ‘Apabila memahami Sunnah Rasulullah SAW’

Dr Mujahid: Akhil perlu tangani masalah dengan bijak

Oleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

PASTINYA bukan mudah menjadi ‘public figure’ dalam masyarakat, lebih-lebih lagi bila kita punya latar belakang agama yang kuat.

Apa sahaja yang dilakukan pasti menjadi ukuran, yang akan dinilai baik atau buruknya.

Jika apa yang melanda itu melibatkan peribadi lebih-lebih lagi kisah kontrvresi pastilah ia cepat dinilai dari aspek negatif.

Maka hilanglah ‘imej bersih dan baik’ yang dipaparkan kepada masyarakat maka timbulah pula cemuhan dan cacian kepada si empunya diri.

Itulah harga yang perlu dibayar oleh penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Ustaz Akhil Hayy. Semuanya bermula gara-gara akil digosipkan bercinta dengan penyanyi kelahiran Johor Bharu, Waheeda Abdul Wahab.

Continue reading ‘Dr Mujahid: Akhil perlu tangani masalah dengan bijak’

Keputusan Mahkamah Rayuan: Apa Kata Nizar

Komunikasi Nonverbal: Condong Badan dan Tutup Mata

Foto di atas bercakap seribu bahasa:

(i) Lihat condong badan Tuanku Dr. Raja Nazrin. Baginda mencondongkan badannya ke arah YAB Dato’ Seri Ir. Mohammad Nizar.

(ii) Dr. Raja Nazrin menutup matanya.

(iii) Lihat jarak dekat antara dua orang yang bercakap itu.

(iv) Lihat condong leher Tuanku Dr. Raja Nazrin.

Foto disalin dari akhbar online MStar.
Entri disalin dari blog UNIKA PTS

PANDANGAN PEGUAM ZULKIFLI NOORDIN TERHADAP KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN

Saya berasa (pelik) dengan keputusan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali yang membenarkan permohonan Datuk Zambry Kadir untuk menggantung perlaksanaan penghakiman YA Hakim Datuk Abdul Aziz semalam yang mengisytiharan Dato Seri Mohamad Nizar sebagai MB negeri Perak yang sah.

Saya tidak nafikan mana-mana pihak yang terkilan dengan mana-mana keputusan seseorang Hakim berhak untuk membuat rayuan.

Namun undang-undang memperuntukkan di bawah Aturan 13 Kaedah Mahkamah Rayuan bahawa “sesuatu rayuan tidak boleh menggantung penguatkuasaan sesuatu penghakiman”.

Continue reading ‘PANDANGAN PEGUAM ZULKIFLI NOORDIN TERHADAP KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN’