PANDANGAN PEGUAM ZULKIFLI NOORDIN TERHADAP KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN

Saya berasa (pelik) dengan keputusan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali yang membenarkan permohonan Datuk Zambry Kadir untuk menggantung perlaksanaan penghakiman YA Hakim Datuk Abdul Aziz semalam yang mengisytiharan Dato Seri Mohamad Nizar sebagai MB negeri Perak yang sah.

Saya tidak nafikan mana-mana pihak yang terkilan dengan mana-mana keputusan seseorang Hakim berhak untuk membuat rayuan.

Namun undang-undang memperuntukkan di bawah Aturan 13 Kaedah Mahkamah Rayuan bahawa “sesuatu rayuan tidak boleh menggantung penguatkuasaan sesuatu penghakiman”.

Read More

Bir Tanpa Alkohol

Syarikat Iran mahu buka kilang bir tanpa alkohol

KUALA LUMPUR 7 Mei – Malaysian Iranian Corporation Sdn. Bhd. (MICSB), pemegang hak eksklusif bagi pengedaran minuman bir tanpa alkohol jenama ‘Istak’ dari Iran, bakal membuka sebuah kilang di negara ini dengan pelaburan hampir RM50 juta.

Pengunjung MIHAS 2009 mencuba bir tanpa alkohol (Kredit berita & gambar Utusan)

1. Bukan semua orang Arab itu alim, tahu pasal Islam. Saya sudah bekerja, berbual dan memerhatikan tingkah laku mereka secara dekat selama 4 tahun. Dan Iran itu bukan negara Arab. Ia negara Parsi. Tapi biasalah, orang kita akan pukul rata mana-mana datang dari Timur Tengah adalah orang Arab. Dan tanggapan kita selalunya adalah mereka (orang timur tengah) adalah lebih alim dari orang Melayu yang tak fasih dan pandai sangat cakap Arab ni.

Read More

BLOG TOK GURU DIBUKA HARI INI

Pendapat dan buah fikiran daripada Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ditulis dalam blog tok guru yang hari ini dilancarkan dan sudah berada di page rank no 1 di google bagi keyword blog tok guru

Majlis pelancaran blog tok guru dijalankan serentak dengan pelancaran khidmat wi-fi A’ptus Net yang merupakan anak syarikat kepada PKINK atau juga dikenali sbg SEDC.

Pelancaran di KB Mall, Kota Bharu, Kelantan Jam 3:00 petang (sekarang ini)

JOM KE BLOG TOK GURU!

KLIK SINI UNTUK KE BLOG TOK GURU

PS: Dijangka dapat menyaingi blog che det nih!

**Source: Atoqa

Islam: Prinsip atau Alat?

Oleh:
Dr Mohd Asri Zainul Abidin (www.drmaza.com)

INTRO

1. Amat menakutkan apabila agama ini sering dijadikan alat untuk melariskan atau menghalalkan atau memenangkan sesuatu isu atau cita-cita.

2. Agama sepatutnya menjadi prinsip, bukannya alat untuk mencapai matlamat tertentu.

3. Bahasa Melayu atau bahasa Inggeris boleh menjadi bahasa pengajaran kedua mata pelajaran tersebut. Itu adalah urusan kebijaksanaan dalam kehidupan yang terserah kepada manusia untuk menilainya.

4. Pemerintah ada hak dalam ijtihadnya. Rakyat juga ada hak mencadangkannya. Zaman dan tempat mungkin berperanan dalam menentukan tindakan atau pilihan yang terbaik.

5. Islam tidak pernah menyatakan belajar Sains dan Matematik mesti dalam bahasa Inggeris, atau Melayu, atau Arab atau sebagainya.

Read More

Prison Break?

Berkata Sucre, “Hey,papi..tengok ni..dah dua minggu dia menghilang..”

Jawab Scofield, “hilang? Apa maksud engkau? Takkan the Company pun terlibat sama”

Bingkas si abang, Burrows menjawab, “Apa-apa yang berkait dengan kita, the Company takkan teragak-agak nak bertindak, dik.”

Sara berpaling sambil bertanya, “Walaupun dia di Malaysia, dan kita ni jauh di LA?”

Burrows menjawab pendek, “Ya.”

Scofield mengeluh berat, “Hmmm..”

Sucre menggaru kepala botaknya yang tidak gatal itu.

Tiba-tiba… Read More

36 jam ‘offline’

Bermula pada malam Jumaat, 20 November 2008 entah kenapa blog saya tidak dapat dibuka. Memikirkan ia situasi biasa mungkin kerana server dibaiki dan sebagainya, saya mengambil langkah berdiam diri.

Hari Jumaat, 21 November pun masih sama, blog tidak dapat dibuka. Saya menjangkakan mungkinkah komputer saya yang menyekat alamat ke blog saya, hati tidak dapat bertenang.

Read More

Nasihat untuk penulis

Terasa janggal apabila setiap hari melayari blog sendiri dan melihat statistik yang bertandang tetapi tidak ada kemas kini yang terbaru untuk dikongsi bersama. Mungkinlah yang bertandang itu hanya mahu bersiar-siar lalu tersinggah di teratakku ini, namun alangkah baiknya andai persinggahan itu kulayani dengan entri atau artikel yang bermanfaat.

Pabila dikatakan penulis, maka pemblog juga termasuk dalam kategori penulis, cuma mereka tidaklah menulis di atas lembaran kertas, hanya keyboard yang diketuk-ketuk untuk perkataan timbul di skrin lalu terpamerlah tulisan di alam maya; laman web, blog dan sebagainya. Read More