Puasa itu proses, terhasilkah Taqwa kita?

“Kalau puasa kita hanya kerana untuk berdiet, maka itulah hasilnya yang akan kita dapat di penghujung nanti. Tidak ada yang lain”, kata Ustaz Hasrizal memulakan bicara tazkirahnya semalam.

“Begitu juga kalau puasa kita semata-mata kita inginkan keuntungan hasil berniaga di dalam bulan puasa ini, itulah yang akan kita kecapi di penghujung Ramadhan kelak”, sambung beliau lagi.

Peluang berniaga pada bulan Ramadan akan dapat membantu masyarakat meningkatkan pendapatan mereka – PM

Read More

Rakaman Ceramah Dr Bilal Philips di UIAM, “Behind Enemy Lines: Defending Islam”

Lecture: Defending Islam
Venue: Masjid Sultan Ahmad Shah, International Islamic University of Malaysia
Date: 18/02/2011, After Isya’
Speaker: Dr Abu Ameenah Bilal Philips

Playlist Version: http://www.youtube.com/view_play_list?p=81216BC198FFDF14
Read More

Entri-entri dan audio kuliah berkaitan Ramadhan

Salam Ramadhan Kareem untuk semua!

Berikut ialah entri-entri berkaitan cash advance tumwater Ramadhan yang pernah saya tulis, catat, dan kutip daripada sumber lain untuk manfaat para pelawat sekalian. Dalam setahun umur blog ini, hanya inilah yang mampu personal loan in nashik terhasil.

Read More

Hari pertama meninggalkan DNA, sel, dan ‘keluarganya’

Tidak siapa menyangka subjek-subjek pengkhususan major yang memperkenalkan saya dengan sel-sel, DNA, kejuruteraan tisu, mikrobiologi dan sebagainya berakhir dengan saya melaporkan diri sebagai Jurutera Perisian di BIT (M) Sdn Bhd pagi tadi.

Kejutan pertama yang saya terima ialah pada Morning Briefing atau kuliah agama pagi yang disampaikan oleh mentor yang selama ini saya ikuti kuliahnya, Ustaz Abu Saif Hasrizal Abdul Jamil

Read More

Kejap bebenor kamu berzikir!

“Ai, kejap bebenor kamu berzikir, Amir! Apa kamu malas berzikir?” tegur sang bapa mertua kepada menantunya sejurus solat Zuhur usai didirikan berjamaah.

Mereka berdua ke masjid tengah hari itu sebelum pulang bersama menjamah hidangan tengah hari.

“Eh, taklah ayah. Saya memang berzikir seperti mana yang diajarkan Nabi s.a.w. untuk dibaca selepas solat,” jawab Amir sambil dia dan ayahnya keluar dari masjid.

Suasana tengah hari itu agak tenang dan redup. Biarpun terik mentari menyinari, namun alah bisa tegal biasa bagi mereka berdua yang selalu berjalan kaki ke masjid setiap hari.

Read More

Seribu Dinar lebih mahal!

Suasana di restoren Mai Sepinggan malam itu begitu hingar, bunyi perbualan pelanggan berselang-seli dengan suara televisyen yang dipasang. Najib bersuara, “ramai sungguh orang malam ni ye?”

Seraya menghembuskan asap rokoknya, Mahadhir menjawab, “bukan malam ni sahaja, memang tiap-tiap hari restoren ini dipenuhi pelanggan.”

Anuwar mengangguk-angguk mengiyakan, “selain depa ni servis bagus, order pun dapat cepat. Ke ada faktor-faktor lain?”

Tiba-tiba matanya menumpu kepada satu ayat yang tergantung di dinding kedai itu dibelakangi oleh pekerja yang menjaga kaunter.

Sambil mengunjukkan tangannya ke suatu arah, Anuwar berkata, “ha, cuba hangpa tengok tu. Ada Ayat Seribu Dinar, tu pasai restoren ni laku habih!”

Hadiey yang sejak dari tadi mendengar, menyampuk dengan berkata, “cuba kome pikio, ngape nama dia Seribu Dinar idak Seribu RM?”

Tanpa menunggu jawapan, dia menyambung, “sebab Seribu Dinar lagi mahey dari Seribu RM! Ha..ha..ha.”
Read More

Cukuplah dengan yang pertama

“Kak Ngah, tolong Ummi tengok-tengokkan Solehah ye. Ummi nak masak,” pinta Ummu Husna kepada anak keduanya sambil menyua talam berisi sepiring biskut dan air teh sebagai kudapan ringan sebelum waktu makan tengahari.

“Ok,” jawab Kak Ngah ringkas.

Tidak lama kemudian…

“Kak Ngah, tolong ambilkan Kak Long air. Kak Long haus la,” kata Kak Long yang sedari tadi asyik dengan buku cerita.

“Ala, Kak Ngah tengah tolong Ummi jaga Solehah ni. Tak nampak ke?“ balas Kak Ngah pula sambil terus melayan Solehah.

Kak Long bangun dengan wajah masam.

Ada sesuatu yang tidak digemari dengan ayat terakhir adiknya itu.

Read More