Riba, bunga dan interest

“Mak, itu duit apa?” tanya saya.

“Itu duit bunga bank. Mak asingkan supaya tidak bercampur,” jawab emak ringkas menerangkan. Sememangnya di luar bekas tersebut tertulis perkataan ‘Bunga Bank’

“Kenapa pula tidak boleh guna?” tanya saya kurang mengerti.

“Sebab dari bank yang tidak Islam. Riba. Hukumnya haram. Tok Guru Nik Aziz kata duit riba kena belanja buat tandas-tandas awam,” sambung emak lagi.

Itu pelajaran pertama saya mengenai riba. Lebih berbelas tahun dahulu. Biarpun saya tidak ingat umur saya ketika itu, namun pelajaran pertama itu melekat dalam minda sehingga kini. Hasil berkat pendidikan ibu sendiri.

Read More

Seribu Dinar lebih mahal!

Suasana di restoren Mai Sepinggan malam itu begitu hingar, bunyi perbualan pelanggan berselang-seli dengan suara televisyen yang dipasang. Najib bersuara, “ramai sungguh orang malam ni ye?”

Seraya menghembuskan asap rokoknya, Mahadhir menjawab, “bukan malam ni sahaja, memang tiap-tiap hari restoren ini dipenuhi pelanggan.”

Anuwar mengangguk-angguk mengiyakan, “selain depa ni servis bagus, order pun dapat cepat. Ke ada faktor-faktor lain?”

Tiba-tiba matanya menumpu kepada satu ayat yang tergantung di dinding kedai itu dibelakangi oleh pekerja yang menjaga kaunter.

Sambil mengunjukkan tangannya ke suatu arah, Anuwar berkata, “ha, cuba hangpa tengok tu. Ada Ayat Seribu Dinar, tu pasai restoren ni laku habih!”

Hadiey yang sejak dari tadi mendengar, menyampuk dengan berkata, “cuba kome pikio, ngape nama dia Seribu Dinar idak Seribu RM?”

Tanpa menunggu jawapan, dia menyambung, “sebab Seribu Dinar lagi mahey dari Seribu RM! Ha..ha..ha.”
Read More

Cukuplah dengan yang pertama

“Kak Ngah, tolong Ummi tengok-tengokkan Solehah ye. Ummi nak masak,” pinta Ummu Husna kepada anak keduanya sambil menyua talam berisi sepiring biskut dan air teh sebagai kudapan ringan sebelum waktu makan tengahari.

“Ok,” jawab Kak Ngah ringkas.

Tidak lama kemudian…

“Kak Ngah, tolong ambilkan Kak Long air. Kak Long haus la,” kata Kak Long yang sedari tadi asyik dengan buku cerita.

“Ala, Kak Ngah tengah tolong Ummi jaga Solehah ni. Tak nampak ke?“ balas Kak Ngah pula sambil terus melayan Solehah.

Kak Long bangun dengan wajah masam.

Ada sesuatu yang tidak digemari dengan ayat terakhir adiknya itu.

Read More

Kertas ‘bernilai’ yang tiada nilai

Cuba tengok dompet anda. Ada berapa keping wang anda? Kita pernah terfikir tak dari mana asal-usulnya wang ini.

“Alaa, dulu pun ada dah duit ni..kan zaman dulu orang berurusniaga guna wang apa..pokok pisang?” jawab seorang kawan.

“Dulu orang pakai dinar..dirham..zaman sekarang dah tak pakai dah, zaman sekarang jadi RM, USD, Euro..” mungkin itu tekaan sebahagian daripada kita.

Read More

Debat Tudung Muslimah: Bidasan Terhadap Raja Petra Malaysiatoday

Oleh
Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman (UZAR)

www.zaharuddin.net

(Artikel asal saya tulis dalam bahasa Inggeris, sila rujuk ruangan english (di zaharuddin.net), ini adalah versi terjemahan yang diusahakan oleh Pak Usu, namun begitu saya telah mengubah suai dan menambah beberapa perkara lagi agar lebih mudah difahami)

Tulisan ini adalah hujah balas kepada Raja Petra Kamaruddin dan rakan seangkatan dengannya (anti hadis dan Islam Liberal) berkenaan aurat wanita Muslim dalam blog popularnya (Malaysia Today). Sumber

Read More